Im Rahmen der Kooperation „Richtig essen von Anfang an!“ (Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH, Bundesministerium für Arbeit, Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz und Dachverband der österreichischen Sozialversicherungen) werden zielgruppenspezifische und lebensraumorientierte Maßnahmen zur Verbesserung der Ernährung von Schwangeren, Stillenden und Kindern bis zum 3. Lebensjahr entwickelt.
Das Programm verfolgt unter anderem das Ziel, wissenschaftlich fundierte Erkenntnisse zum Thema „Beikost“ aufzuarbeiten, um einen Grundstein zur Aktualisierung bestehender zum Teil kontroverser Empfehlungen zu legen. Insbesondere die bisher bestehenden Empfehlungen zum Konsum von tierischer Milch und Milchprodukten im Säuglings- und Kleinkindalter sind nicht konsistent und ausreichend evidenzbasiert.

For this reason, a systematic review on the topic of "Health aspects of animal milk consumption up to the end of the 3rd year of life" (see download below) was compiled together with the Department of Evidence-Based Medicine and Clinical Epidemiology at Danube University Krems and used as the basis for the recommendations.

Systematic review - Animal milk consumption UPDATE 2014

Systematic review - animal milk consumption

The present recommendations on cow's milk consumption in the first year of life (see download below) were developed together with experts in the field of infant nutrition and with the commissioners of the "Eat right from the start!" programme, also taking into account other German-language recommendations. The result was presented to the National Nutrition Commission (NEK) on 19 June 2013 and adopted unanimously.

The recommendation applies to metabolically healthy, full-term infants with and without a genetic predisposition and to both breastfed and non-breastfed children.

Recommendations on cow's milk consumption in the first year of life (long version)

Recommendations on cow's milk consumption in the first year of life (short version)